Hőszivattyú rendszer

A hőszivattyú olyan berendezés, amely hőt von el egyik helyről, majd átvállalja és továbbítja egy másik helyre. Így egy irányban fűthet, míg a másikban hűthet, mindezt környezetbarát módon. A hőszivattyú hasznosítja a természetben rendelkezésre álló „ingyenes” energiát fűtéshez – ellentétben például a gázfűtéssel -, és függetleníti minket a fosszilis tüzelőanyagoktól. Hűtés esetén a hőszivattyú fordított üzemmódban működik, így nem fűti, hanem hűti az otthonunkat, miközben a fűtéscsövekben hideg víz kering. A körfolyamat megfordításával a hőt vonja el a házból, majd vezeti a szabadba.

A hőszivattyú képes különböző közegben lévő energiát hasznosítani, legyen az föld, talajvíz vagy levegő. Az üzemeltetéshez szükséges elektromos energia előállítása környezetbarát módon, károsanyag kibocsátás nélkül is lehetséges, például napelemek segítségével. A hőszivattyú melegvíz vagy meleg levegő előállítására alacsony környezeti hőmérsékleten (akár -20°C) is képes, így Magyarország változatos hőmérsékleti viszonyai között is hatékonyan működik.

Hőszivattyús fűtés

A hőszivattyú fűtés egy költséghatékony és környezetbarát megoldás a családi házak és intézmények számára.

  • Miért érdemes hőszivattyús fűtést telepíteni?
  • Megújuló energia használata, ezáltal védelmezzük környezetünket.
  • Gazdaságos üzemeltetési költségek.
  • Alkalmas fűtésre, hűtésre és meleg víz előállításra.

A hőszivattyús fűtés kényelmes és biztonságos megoldás (nincs szénmonoxid veszély). A hőszivattyú rendszerrel kapcsolatban háromféle lehetőség közül lehet választani. A víz-víz, a talaj-víz és a levegő-víz gépek közül. Ezek a gépek különböző módon nyerik ki az energiát a környezetükből. Az elmúlt évek során mindhárom technológiát kipróbáltuk és telepítettük ügyfeleinknél.

Ennek köszönhetően elegendő tapasztalatot szereztünk. A víz-víz és a talaj-víz hőszivattyúk nagyobb beruházást igényelnek, és bizonyos esetekben engedélykötelesek. Ezért javasoljuk a levegő-víz hőszivattyúk telepítését, mivel ezeknél a beruházás kedvezőbb és egyszerűbb. Nagy előnyük, hogy kedvezményes villamosenergia-tarifát lehet igényelni az üzemeltetéshez GEO vagy H tarifa formájában. Fontos a megfelelő hőleadó felület kiválasztása is, hogy biztosítsuk a hőszivattyú megfelelő működését.

Általában az új építésű ingatlanokban a rendszer kiépítése a legegyszerűbb és a legmegfelelőbb, de bizonyos esetekben a meglévő fűtési rendszerek felújításakor is lehetséges a korszerűsítés.

Összefoglalva, a hőszivattyús fűtés egyike a legkorszerűbb megoldásoknak. Komplex tervezést igényel annak érdekében, hogy otthonában jól működő rendszert biztosíthasson. Célszerű szakember segítségét kérni a tervezés során! A gépészeti tervező megfelelően méretezi a hőszivattyús rendszert, így biztosítható, hogy a végeredmény egy jól működő fűtési rendszer legyen.

Hőszivattyú típusok

A hőszivattyú típusát az határozza meg, hogy milyen környezeti közegből vonja el a hőt és milyen közegnek adja át. Ez alapján három típust különböztetünk meg, amelyek különböző módon használják ki az energiát. Talaj-víz, víz-víz és levegő-víz típusokról beszélünk. Az energiaátadásra mindhárom típus esetében vízközeg szolgál, mivel jobb a hőátadás és könnyen bevezethető a fűtési rendszerbe.

Talaj-víz hőszivattyú

A talaj-víz hőszivattyú a talajból, ún. talajkollektorokból vagy legalább 1,8 méter mély árkokból nyeri a hőt. Talajszondás megoldás esetén akár 100 méter mély kutakat is fúrunk, amelyekbe egy vagy két pár műanyag csövet helyezünk, majd speciális betonnal visszatöltjük a kutakat. A talajkollektorban és a szondában hőátadó-fagyálló folyadék kering, amely megakadályozza a fagyást és a készülék károsodását.

Víz-víz hőszivattyú

Víz-víz hőszivattyúk két módon vonják el a hőt a vízből. Természetes vizekből, például tavakból vagy folyókból, a víz elpárologtató oldalán lévő hőcserélőn keresztül, vagy fúrt kutakból a talajvizet keringetve. Fontos a szűrt víz használata a készülék károsodásának elkerülése érdekében. A lehűtött vizet nem szabad ugyanabba a kútba visszavezetni, ezért a kutas megoldásoknál legalább két kútra van szükségünk. A tavak, folyók esetében ez nem jelent problémát, mivel a vízből egy fagyálló folyadékkal zárt rendszerben nyerjük ki a hőt.

Levegő-víz hőszivattyú

A levegő-víz hőszivattyú a levegőből, egy kültéri egységgel vonja el a hőt. A kültéri egység egy nagy felületű hőcserélő (elpárologtató), amelyen keresztül ventilátorokkal áramoltatjuk a levegőt, így növelve a felvehető hőmennyiséget. Bizonyos típusú hőszivattyúk alkalmasak mind fűtésre, mind hűtésre. Ebben az esetben a megfordított körfolyamat biztosítja az energiatakarékos hűtést, így a klíma berendezés kiváltható. A készülék nem bocsát ki káros anyagokat.

Hőszivattyú ára

A hőszivattyú ára több tényezőtől függ. Tervezés, mint az alapja mindennek. A hőszivattyú rendszer árának fontos eleme maga a készülék, amely egy kültéri és egy beltéri egységből áll (monoblokk esetén csak kültéri egység). A hőleadó felület kiépítése szintén alapvető az egész rendszernek. Jó megoldás lehet a padlófűtés, mennyezethűtés és/vagy fan-coil is. Mindenképpen alacsony hőmérsékletű felületfűtést célszerű választani, a radiátorokat kerülendő. A fűtés és hűtés mellett a melegvíz előállítására is használható a készülék, ezért szükség van egy megfelelő Használati Melegvíz Tárolóra is. A hőszivattyús fűtés árát továbbá befolyásolhatja a puffer tartály, termosztátok, váltószelepek, tartókonzolok, WiFi modulok stb. Végül ott van még a kivitelezés költsége. Összességében egy levegő-víz hőszivattyú rendszer ára egy 110 m2-es új építésű családi ház esetén 1,5-3,0 millió forint + ÁFA (a hőleadó felületek megléte esetén), teljes körűen.

Hőszivattyú telepítés ára

A hőszivattyú telepítési költségeit nagyban befolyásolja, hogy meglévő vagy új építésű ingatlannal van-e dolgunk. Példaként vegyük egy új építésű ingatlan hőszivattyús rendszerének kiépítését. Egy 110 m2-es új építésű családi ház esetén a gépészeti helyiségben a hőszivattyús rendszer hidraulikus összeállítása / ráépítése osztó-gyűjtőre 400-750 ezer forint + ÁFA költségből megvalósítható. Az árat az igényeknek megfelelően felhasznált / beépített szerelvények minősége és mennyisége befolyásolja. A pontos igények és árak meghatározásához mindig szükséges helyszíni felmérés.

Hőszivattyú karbantartás

A Klímavédelmi Hatóság előírásai szerint az évente szükséges szivárgásvizsgálatot el kell végezni az erre kötelezett berendezéseknél (beüzemeléstől számítva). Javasoljuk azonban minden berendezés esetében évente felülvizsgáltatni azokat. A hőszivattyú karbantartására évente egyszer kell számítani. Hőszivattyú karbantartásának költsége körülbelül 30.000 forint + ÁFA + kiszállási díj.

Hőközpont

A hőközpont egy olyan egység, amely összeköttetést biztosít a hőszivattyú és a hőleadók között. A hőközpont fő feladata a hőszivattyú által előállított fűtési és használati melegvíz tárolása, valamint annak megfelelő időben és mennyiségben történő továbbítása a padlófűtésbe, radiátorokba és a melegvíz fogyasztókhoz. Egy nem megfelelően tervezett hőközpont esetén még akkor sem lesz hatékony a rendszer, ha kiváló minőségű a hőszivattyú.

Hőszivattyú puffertartály: a hőszivattyúk puffertartályai a felesleges hő tárolására szolgálnak, amit szükség esetén a fűtési rendszerbe juttatnak. A hőközpont tervezésekor fontos figyelmet fordítani a megfelelő térfogatú és méretű puffertartály kiválasztására.

Túl kicsi térfogatú puffertartály – például az ideális 9 kW-os hőszivattyúnál 40 liter, vagy 16 kW-osnál 60 liter – problémákat okozhat a magas fogyasztás mellett.

Összegezve

A hőszivattyú azoknak lehet az elsődleges választás, akik szeretnék csökkenteni fűtési költségeiket, és környezetbarátabb módon termelni hőt, mivel a hőszivattyús fűtéshez szükséges energiát a környezet biztosítja. Ennek a teljes értékű fűtési rendszernek minimális mennyiségű energia szükséges a környezeti energia hasznosításához. A hőszivattyú független a fosszilis tüzelőanyagoktól, és aktívan hozzájárul a CO2-kibocsátás csökkentéséhez, valamint az éghajlatvédelemhez.